Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014



Ελιά  


Η ελιά είναι γένος αειθαλών δέντρων της οικογένειας των " ελαιοειδών".  Διακρίνεται σε δύο τύπους, στην άγρια και στην ήμερη. Η άγρια ελιά φτάνει μέχρι τα 20 ή 30 μέτρα. Η ελιά καλλιεργείται κυρίως για τους πολύ θρεπτικούς καρπούς της καθώς και για το λάδι που παράγεται απ' αυτούς. Η χρησιμότητα του λαδιού στη μαγειρική, καθώς και στης κονσερβοποιίας. Πολλές φορές επίσης χρησιμοποιείται στην εκκλησιαστική λειτουργία. Από τους πυρήνες των καρπών παράγεται με ειδική επεξεργασία ένα άλλο είδος λαδιού, το πυρηνέλαιο, που χρησιμοποιείται στη σαπουνοποιία.. Τα υπολείμματα των πυρήνων καθώς και τα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, ενώ το ξύλο της ελιάς χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, στην ξυλουργική καθώς και ως καύσιμο υλικό. Σπύρος




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ελιά θα βρείτε και στο ιστολόγιο του Γυμνασίου της Άμφισσας. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου