Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013



Μαρία Κάλλας  

90 χρόνια από τη γέννησή της  



Casta Diva - Vincanzo Bellini (1801-1835) 

Το έργο διαδραματίζεται στον 1ο π.χ αιώνα και αναφέρεται στην κατοχή τών Γαλατών  απο τούς Ρωμαίους.Η Νόρμα είναι ιέρεια στο Ιερό Δάσος τών Γαλατών.Έχει παραβεί τούς ιερούς της όρκους και έχει συνάψει δεσμό με τον Πολλιόνε τον Ρωμαίο διοικητή τών Γαλατών ,έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά μαζί του.Οι Γαλάτες ,και ο πατέρας της Οροβέσο την περιμένουν ,όταν ανατείλλει το φεγγάρι ,να έρθει στο Ιερό Δάσος και να κηρύξει την επανασταση εναντίον τών Ρωμαίων.Η Νόρμα ειναι αντίθετη με την επανάσταση γιατί πιστεύει ότι η Ρωμη θά πέσει απο εσωτερικά αίτια. 
Κάποια στιγμή η Ανταλτζίζα (πιστή ακόλουθος τής Νόρμα) εξομολογείται στην Νόρμα τήν αγάπη της για κάποιον και όταν η Νόρμα βλέπει τον Πολλιόνε να μπαίνει στο ιερό και αντιλαμβάνεται ότι ειναι ερωτευμένος με την ακόλουθό της γίνεται έξαλλη απο θυμό και ζήλια,και για λίγο σκέπτεται να σκοτώσει τα παιδιά της. 
Η Ανταλτζίζα της ορκίζεται ότι δεν θα την αφήσει ποτέ,και της ζητά να την αφήσει να φύγει μαζί του στην Ρώμη για να τον πείσει να επιστρέψει στην ιέρεια. 
Όταν αποτυγχάνει στην αποστολή της και μάλιστα ο Πολλιόνε της ξαναεξομολογείται τον έρωτά του,η Νόρμα καλεί το ιερό συμβούλιο τών Γαλατών για να κηρύξει τον πόλεμο στους Ρωμαίους. 
Ταυτόχρονα ο Πολλιόνε συλλαμβάνεται να έχει πατήσει στο ιερό τών Γαλατών ,πράξη πού θεωρείται βλάσφημη και τιμωρείται με θάνατο. 
Η Νόρμα ,εξακολουθεί να τον αγαπά και προσπαθεί να τον σώσει βάζοντας τον να της ορκιστεί οτι θα γυρίσει μόνος στη Ρώμη.Αυτός αρνείται και τότε η Νόρμα μπροστά σε όλους ομολογεί την παραβίαση τών όρκων της και την αγάπη της
πρός αυτόν.
Ο Πολλιόνε μετανοιώνει και της ζητά συγχώρεση ,και τελικά καίγονται και οι δύο μαζί στήν ιερή και εξαγνιστική πυρά. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου