Δευτέρα 5 Μαΐου 2014





Ψάρια

Οι ιχθύες, κοινώς ψάρια, αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομάδα των σπονδυλωτών ζώων προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή.
Τα ψάρια κινούνται γενικά με πτερύγια, φέρουν λέπια και αναπνέουν με βράγχια.


Πρόκειται για ζώα ψυχρόαιμα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υδάτινο οικοσύστημα από τα βουνά μέχρι τις αβύσσους.
Από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί φέρονται να ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που υπολογίζεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από τετρακόσια εκατομμύρια χρόνια. Πρώτα γνωστά ζώα που έμοιαζαν με ψάρια ήταν τα οστρακόδερμα.


















Σήμερα φέρονται αναγνωρισμένα περισσότερα από τριάντα χιλιάδες είδη ψαριών. Κάποια από αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό χαρακτηριζόμενα αντίστοιχα, καθώς και άλλα κοντά στην επιφάνεια του νερού ( αφρόψαρα), άλλα κοντά σε βράχους ( πετρόψαρα), και άλλα στο βυθό ( βαθύβια ή αβυσσαία).
Η σαρδέλα είναι ένα από τα αφρόψαρα





Ένα βαθύβιο

Το μπαρμπούνι είναι ένα από τα πετρόψαρα

Πολλά από αυτά αποτελούν σήμερα σημαντικότατες πηγές διατροφής στον κόσμο με πρώτης τάξεως θρεπτικά συστατικά, όπως ζωϊκές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.

 




Πέστροφα

Η κοινή πέστροφα ή απλούστερα πέστροφα ( Salmo trutta) είναι ψάρι των γλυκών νερών, που ανήκει στην οικογένεια των Σολομονίδων. Περιλαμβάνει τόσο πληθυσμούς που ζουν αποκλειστικά στα γλυκά νερά, καθώς και πληθυσμούς που ζουν στη θάλασσα και στη συνέχεια ανεβαίνουν πίσω στα ποτάμια.
Η πέστροφα είναι ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους με μήκος περίπου 70 εκατοστά και βάρος ένα κιλό. Το μεγαλύτερο καταγεγραμένο  μήκος είναι 140 εκατοστά και το μεγαλύτερο βάρος είναι 50 κιλά. Μπορούν να ζήσουν μέχρι 38 χρόνια. Έχουν λεπτό σώμα, μερικές φορές με οβάλ προφίλ, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Τα λέπια τους είναι μικρά. Έχουν μαύρα στίγματα στη ράχη και κόκκινα- πορτοκαλί στα πλευρά. Το στόμα τους είναι μεγάλο και απλώνεται πίσω από τα μάτια. Γιώργος Γ. - Νίκος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου