Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014Η ιστορία της μάσκαςΗ καταγωγή της μάσκας εντοπίζεται σε αρχαίες μυστηριακές θρησκευτικές τελετές. Τα παλαιότερα προσωπεία βρέθηκαν στο βασιλικό νεκροταφείο της Ουρ, στη Μεσοποταμία και αποτελούσαν στοιχεία τέτοιων τελετών.
Τουταγχαμών
Προσωπίδες λατρείας που καλόπιαναν τα κακά πνεύματα, πολεμικές που τρομοκρατούσαν τους εχθρούς, καθώς και νεκρικές για να διώχνουν τα πνεύματα στο ταξίδι τους για τον άλλο κόσμο, συναντά κανείς σε πολλές ιστορικές περιόδους στην Ελλάδα, Αίγυπτο, Περού, Μεξικό, Καρχηδόνα. 

Στην Ελλάδα το προσωπείο κατά καιρούς είχε πολλές και διαφορετικέ χρήσεις. Νεκρικό, καμωμένο από χρυσό για να προσδίδει την ανάλογη λάμψη στο νεκρό βασιλιά, κάλυπτε τις δυσμορφίες του παγωμένου προσώπου. Άλλα προσωπεία τοποθετούνταν στα ιερά των ναών ως τάματα και αφιερώματα και τα πιο αποκρουστικά κρέμονταν στα σπίτια και τα καταστήματα και χρησίμευαν ως φυλακτά για τη βασκανία.Χρυσή μάσκα,Δυτικό Νεκροταφείο Αρχοντικού Πέλλας,540 π.Χ 
Η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα
 Ευρύτατα τα προσωπεία χρησιμοποιήθηκαν και στο αρχαίο δράμα και κατά την εξέλιξη του πήραν ποικίλες μορφές, γυναικείες, αντρικές, κωμικές, τραγικές.
Πήλινη μάσκα θεάτρου

Αρχαίες μάσκες θεάτρουΗ μάσκα δεν γνωρίζει σύνορα και κάθε λαός της δίνει τη δική του ερμηνεία και τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του. Η μάσκα ως αξεσουάρ γνώρισε μεγάλη άνθηση κυρίως τον 14ο αιώνα στις χώρες της Μεσογείου. 
 Ως μέσο μεταμφίεσης πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία. 


Τον 16ο αιώνα δεν νοείτο κάποια κυρία της αριστοκρατίας να μην φορά μάσκα όταν μεταμφιεζόταν της Απόκριες. 
Είναι πασίγνωστοι οι περίφημοι μασκοφόροι της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Σήμερα δεν νοείται καρναβάλι χωρίς μάσκα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε ένα ανελέητο διαγωνισμό δημιουργίας εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής. Μεταξωτές στη Βενετία, πορσελάνες, ζωγραφισμένες στο χέρι στη Νίκαια της Γαλλίας, εντυπωσιακές με φτερά στο Ρίο.

Ινδιάνικη μάσκαΙνδονησία, μάσκα κυνηγιού
Σενεγάλη, μάσκα διαβατήριο

Ινδία, μάσκα θεάτρου    


Καμπότζη, μάσκα θεάτρου
Παναμάς, ινδιάνικη μάσκα κυνηγιούΒενετσιάνικες μάσκες
Βενετσιάνικες μάσκες


Μάσκα Μπάτμαν
Μάσκα Σπάιντερμαν
V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου